«Τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες»



Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης

Κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του η πρώτη πρωτοβουλία που παίρνει είναι να ελέγξει ή να φιμώσει τον τύπο. Ο λόγος είναι προφανής. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει και φιμώνει την
κοινή γνώμη. Επιπλέον, όταν ο ολοκληρωτισμός έχει εμπεδωθεί πλήρως οι αποφάσεις δε λαμβάνονται, ούτε καν συζητούνται. Απλά ανακοινώνονται με ύφος χιλίων καρδιναλίων και με καταιονισμό λάσπης, άφθονης λάσπης που θα λερώσει τους πάντες.

Αρχίζει να γίνεται ανιαρή κάθε προσπάθεια ανάλυσης των αποφάσεων που λαμβάνονται. Δεν τους προλαβαίνει κανείς σε αυταρχισμό και βλακεία. Προσωπικά δεν ένιωσα την παραμικρή έκπληξη από τις πρόσφατες αποφάσεις. Από ανδρείκελα μπορείς να περιμένεις τα πάντα. Ακόμα και να μείνει μια χώρα για μέρες χωρίς την παραμικρή πληροφόρηση, ακόμα και να μείνει μια χώρα χωρίς βήμα ενημέρωσης.

Η αλητεία του Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε» ήταν ο προπομπός όλων των υπολοίπων. Όσοι απέδιδαν τότε σε προπέτεια και παρορμητισμό του πολιτικού(;) ανδρός έσφαλλαν. Ήταν η πιο στοχευμένη και καίρια παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Αυτή η φράση έγινε ο μπούσουλας από εκεί και ύστερα των πάντων. Μεταφορά των ευθυνών, συλλογική ευθύνη, απενεχοποίηση των εγκληματιών και αρχή των απανωτών χτυπημάτων στην παραπαίουσα κοινωνία, που ως «διεφθαρμένη» που είναι αξίζει να πάθει αυτά κι ακόμα χειρότερα. Αξίζει να διασυρθεί, να επιστρατευθεί, να τρομοκρατηθεί, να υποδουλωθεί να συρθεί βορά στο «πρόγραμμα» των δανειστών, ώστε να «νοικοκυρευτεί», προφανώς όταν δεν θα υπάρχει πια.

Για πρόσωπα δεν αξίζει να μιλήσει κανείς. Είναι τόσο γλοιώδη και φαιδρά που για λόγους αισθητικούς και μόνο τα παρέρχομαι. Οι πρακτικές όμως σόκαραν ακόμα και τους πιο «ανεκτικούς» πολίτες. Ο παχυδερμισμός και ο κυνισμός προκαλούν πλέον και τον πιο ανυποψίαστο.

Το να εξηγήσεις τη σημασία λειτουργίας της ΕΡΤ θεωρώ είναι σαν ν’ ανοίγεις συζήτηση για να εξηγήσεις, γιατί είναι τρελό να έχεις μισθό 400 ευρώ και λογαριασμό ΔΕΗ 800 ευρώ. Προσωπικά θα μ’ ενδιέφερε να μάθω αυτή τη στιγμή που ή σε ποιον έχει περιέλθει και τι τύχη έχει ή θα έχει το μεγαλύτερο ιστορικό αρχείο της χώρας, αυτό της κρατικής τηλεόρασης – μήπως θα δοθεί στη Ρεπούση για κάποια ιστορική της μελέτη;.

Το «διάγγελμα» Κεδίκογλου- υιού ενός «σπουδαίου» τραπουκίζοντος υπουργού της πρωτοπαπανδρεϊκής περιόδου, για να μην ξεχνιόμαστε-είναι σαφές: «η ΕΡΤ είναι μνημείο σπατάλης και ασύμφορης επιχείρησης κλπ, κλπ». Με την ίδια ευκολία το διάγγελμα θα επαναληφθεί αντικαθιστώντας τη λέξη «ΕΡΤ» με λέξεις, νοσοκομείο, σχολείο, ταμείο, στρατιωτικό σώμα κλπ, κλπ.

Οι απίθανοι αυτοί τύποι που νομοθετούν με μια υπογραφή, που κυβερνούν με διαγγέλματα και χρησιμοποιούν τις «ουρίτσες» των λαγών του συστήματος πρέπει ν’ αφυπνίσουν τον πολίτη που διαθέτει «κοινό νου» και στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Μας αφιερώνω τους στίχους του Κ. Τριπολίτη

Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε
στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα
Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε
άλλαξαν λέει τ’ ανεμολόγια και οι ορίζοντες
μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε
τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες

Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
είμαστε λάθος μες το κεφάλαιο του λάθος λήμματος
ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος

istor.tzanakis@gmail.com
Share on Google Plus

About .

Ψευτης News
    Blogger Comment
    Facebook Comment