Χρήση τσεκουριού: Τεμαχισμός κορμού



Ας δούμε πως μπορούμε να κόψουμε έναν κορμό σε μικρότερα κομμάτια. Δεν θα αναφερθώ στο πως, κόβουμε δέντρα, για ευνοήτους λόγους, καθώς η διαδικασία είναι πολύ επικίνδυνη για όποιον δεν ξέρει.
Καταρχάς, πριν ξεκινήσουμε είμαστε σίγουροι ότι το τσεκούρι μας είναι ακονισμένο σωστά. Ένα μη ακονισμένο τσεκούρι, θα μας παιδέψει και μπορεί να τραυματιστούμε. Στην περίπτωση που κάνει πολύ κρύο, με θερμοκρασίες παγετού, ζεστάνετε ελαφρά την κεφαλή. Θα πρέπει απλά να την νιώθετε ζεστή στο άγγιγμα και όχι να καίει. Αυτό το κάνουμε για προστασία του μετάλλου, ώστε να μην σπάσει ή βγάλει φλίδες.
Σταθεροποιούμε τον κορμό, ώστε να μην φεύγει σε κάθε μας χτύπημα και προσπαθούμε κάτω από τον κορμό να βρίσκετε όσο πιο σκληρό έδαφος γίνεται ή ένα άλλο κομμάτι κορμού ή μια πέτρα. Αυτό το θέλουμε ώστε το χτύπημα μας, να έχει πλήρη απόδοση και να μην απορροφάται η ενέργεια του από ταλάντευση του κορμού ή από το μαλακό έδαφος.
Σιγουρευόμαστε ότι έχουμε ελεύθερο χώρο να χειριστούμε το τσεκούρι και δεν μας εμποδίζει κάποιο άλλο κλαδί ή δέντρο. Η θέση μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να είμαστε τόσο κοντά στον κορμό ώστε όταν χτυπάμε με το τσεκούρι και τα χέρια μας είναι τεντωμένα, η κόψη να πετυχαίνει τον κορμό. Τα πόδια μας πρέπει να είναι ανοιχτά και ελαφρώς λυγισμένα. Αυτό γιατί στην περίπτωση που ξεφύγει το τσεκούρι, θα έρθει κατευθείαν ανάμεσα στα πόδια μας. Πιο σωστό είναι, είτε να κόβουμε γονατιστοί, είτε να υπάρχει ένα άλλο ξύλο ανάμεσα στα πόδια μας και το ξύλο/κορμό που θέλουμε να κόψουμε, ώστε το τσεκούρι να βρει είτε στο έδαφος, είτε στο ξύλο. Στην περίπτωση που δεν κάνουμε τίποτα από αυτά τα δύο, την στιγμή που φαίρνουμε το τσεκούρι προς τα εμπρός, σκύβουμε ελαφρώς, όχι με την μέση, αλλά λυγίζοντας τα γόνατα. Αυτό μας δίνει περισσότερη δύναμη στο χτύπημα και επιπλέον αν ξεφύγει το τσεκούρι, να βρει στο έδαφος και όχι στα πόδια μας.
Για να κόψουμε τον κορμό, σχηματίζουμε ένα κόψιμο σε σχήμα V στην μια πλευρά και εφόσον μπορούμε να περιστρέψουμε τον κορμό άλλο ένα στην αντίθετη πλευρά, ώστε τα δύο κοψίματα να συναντηθούν. Για να κάνουμε το κόψιμο σε σχήμα V, πρώτα ξεκινάμε μια σειρά από χτυπήματα πχ από αριστερά προς δεξιά και μετά προς την αντίθετη πλευρά. Τα χτυπήματα μας, θα πρέπει να έχουν μια κλίση περίπου 45 μοιρών, για να έχουν μέγιστη απόδοση και ασφάλεια. Καθώς φεύγουν κομμάτια/φλύδες του κορμού, στενεύουμε τα χτυπήματα μας, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό βάθος.
Σημαντικό ρόλο στο πόσο εύκολα ή μη, θα κόψουμε ένα δέντρο, παίζει το αν το δέντρο είναι χλωρό η ξερό, καθώς και το είδος του. Άλλα δέντρα, έχουν πιο μαλακό ξύλο και άλλα πιο σκληρό και όταν δεν είναι και ξερά, τότε το κόψιμο γίνεται πιο δύσκολο. Χρειάζεται υπομονή και όχι βιαστικές κινήσεις.
Για πιο εύκολο κόψιμο, υπάρχει μια τεχνική στην οποία στεκόμαστε όρθιοι, πάνω στον ξαπλωμένο κορμό και κόβουμε τον κορμό στο σημείο, ανάμεσα στα πόδια μας, πρώτα από την μια πλευρά και μετά από την άλλη. Η τεχνική αυτή όμως, εγκυμονεί και μεγάλο κίνδυνο, να χτυπήσετε κάποιο πόδι. Συνεπώς αν δεν είστε πεπειραμένος, μην σκεφτείτε καν, να την χρησιμοποιήσετε.
Για να γίνουν όλα αυτά πιο κατανοητά, δείτε το παρακάτω βίντεο. Η τακτική είναι ίδια είτε για μεγάλους είτε για μικρούς κορμούς.
Να ξέρετε ότι το σημαντικότερο, είναι η ασφάλεια σας και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ένα τσεκούρι. Ένα χτύπημα σε κεντρική αρτηρία, μπορεί να σας προκαλέσει τον θάνατο σε λίγα λεπτά.
http://fugazigr.wordpress.com
Share on Google Plus

About .

Ψευτης News
    Blogger Comment
    Facebook Comment