«ΒΟΜΒΑ» ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ «Δεν επέβαλε το ΔΝΤ την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού»
«Το ΔΝΤ κατανοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς γενναίο κούρεμα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ,
Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία του Πολ Τόμσεν και άλλων αξιωματούχων του Ταμείου. Αίσθηση προκαλεί η δήλωσή του ότι δεν επέβαλε το Ταμείο την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.


Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα 13ου και 14ου», όπως είπε.

«Είναι γνωστό και προφανές ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο. Ιδιαίτερα, μετά τις δηλώσεις Μπλανσάρ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης. Διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι από τη σημερινή μας συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ διαπιστώνουμε πρώτον: ότι ακόμη και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους. Και δεύτερο, ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα 13ου και 14ου. Γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, πρώτον: έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και δεύτερον: τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ον μισθό προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ταυτόσημα, ακέραια, πολύ μεγάλη ευθύνη για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε υπόψη της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι στην τελευταία τους έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με ένα ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο. Η Δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο. Και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα πρέπει να δώσει θετική διέξοδο».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κ. Λίπτον τον καλωσόρισε λέγοντάς του «καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους», απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου.

«Του απάντησα ότι είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους. Το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, δυστυχώς, αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στόμα του κήτους και περνάει εξαιρετικά δυσάρεστα, κάνει τεράστιες θυσίες, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορούν να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ο ίδιος ζήτησε την πάταξη της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και την επιβολή φόρων στους πλούσιους. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι συνομιλητές του επισήμαναν ότι δόθηκε η λίστα Λαγκάρντ στις ελληνικές Αρχές για να αξιοποιηθεί, κάτι που δεν έγινε.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Ο κ. Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».


Πόλεμος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα


Οι δηλώσεις Τσίπρα στο ΔΝΤ για τον 13ο και τον 14ο μισθό προκάλεσαν νέο «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ εξέδωσε αιχμηρή ανακίνωση: «Ο εκτός τόπου (εδώ και αρκετούς μήνες), αλλά και εκτός χρόνου εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού κ. Τσίπρας, δήλωσε στο ΔΝΤ την αντίθεσή του με το “κόψιμο” του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα... Πιθανόν να αναφέρεται σε μία από τις χώρες που έχει επισκεφθεί... Καλά είναι τα ταξίδια αναψυχής, αλλά ας διαβάζει τουλάχιστον εφημερίδες...» αναφέρει το σχόλιο της Συγγρού.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με νέα ανακοίνωση: «Η ΝΔ παίζει με τις λέξεις για να αποφύγει την ουσία. Όλοι θυμούνται την αγωνιώδη προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων να παρουσιάσουν ως επιταγή του ΔΝΤ την περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Επιλογή που αποφεύχθηκε μόνο τύποις, αφού εν τέλει αθροιστικά οι περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υπερβαίνουν τους δυο μισθούς. Ας αφήσει λοιπόν τους εξυπνακισμούς και ας απαντήσει επί της ουσίας η ΝΔ. Ποιού επιλογή ήταν και ποιός ευθύνεται για την απώλεια των μισθών στον ιδιωτικό τομέα»;

Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε, σημειώνοντας πως για τη σημερινή «γκάφα» του κ. Τσίπρα ακολούθησε διόρθωση με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του «ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού».

«Για άλλη μία φορά, ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού, κ. Τσίπρας, δεν εννοούσε αυτό που είπε. Ευτυχώς, που τον διόρθωσε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού», ανέφερε.
Share on Google Plus

About .

Ψευτης News
    Blogger Comment
    Facebook Comment